Melyik konzolt válasszam?

Melyik konzolt válasszam?

Zharusz

A tecnológia fejlődésével szélesebb körben nyílt lehetőség a szórakozásra és kikapcsolódásra. 1972-ben Magnavox Odyssey nyitotta a sort és manapság a legtöbb háztartásban meglelhető a televízió, mobiltelefon és dvd lejátszó, ami az elmúlt évek folyamán ugrásszerű fejlődésnek indult. A 90-es években „sárga kazis nintendo” örök retró marad (amire a Nintendo ad is egy lapáttal manapság) és SEGA tett igazán arról, hogy elterjedtek a TV játékok ám egyre gyakrabban bukkan fel egy kérdés sok facebookos csoportban:

Melyik Konzolt Válasszam? Az az igazság, hogy erre a kérdésre nincs helyes válasz! De emellett rossz választás sincs! Mindenkit egyénileg más-más döntések és érvek befolyásolnak. Jelenleg a három legnépszerűbb konzolok közül szoktak választani melyek a SONY PlayStation a Microsoft XBOX és a Nintendo között dől el. Léteznek más tv-re köthető konzolok is, de ezekről most nem szeretnénk bővebben szót ejteni. Ugyancsak nem nagyon ejtünk szót a PC Master Race adta lehetőségekről melyet ugyan minimálisan meg fogunk említeni, de kitérni külön nem. Továbbá nem fogunk felesleges műszaki számadatokkal, eladási arányokkal bajlódni. Tudjuk, hogy a számok nem hazudnak, és szinte havonta jönnek az eladási listák, de azt is, hogy változnak napról napra!

 

A leggyakrabban előforduló 10 +1 kérdés segítségével mi most megpróbálunk nektek segíteni és bízunk benne, hogy sikerül a számotokra leg megfelelőbb eszközt megtalálni. Ám ezt megelőznénk egy tuti tippel:
 Amennyiben lehetőségetek adódik, próbáljátok ki a különböző konzolokat! Fogjátok kézbe, nyúzzátok egy ideig. Tapasztaljátok ki, mire is képes mindegyik masina! Természetesen, ha nem kapnátok választ fordulhattok hozzánk is bizalommal e-mailben és telefonon egyaránt.

Először is ismerjük meg a „versenyzőket”

Érdekesség: Kis hazánkban kevésbé ismert, de Amerikában már egyre népszerűbb konzol: az NVIDIA Shield! Bár ez inkább az Andriod TV-k és a PC Master Race által kedvelt Steam-hez hasonló saját adatbázissal foglalkozik oly módon, hogy a játékot átvetíti androidos készülékünkre így az accaunton található játékot láthatjuk.
 
Röviden a lényege ennek a szerkezetnek, hogy aki nem rajong a TV adásokért ám mégis 1-2 sorozatot kíván megnézni (Pl.: Netflix, HBO műsorok) és egyéb videós fogyasztási szokásait egyedibb módon tudja variálni, válogatni ennek segítségével. Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a gyártó elsősorban nem konzol konkurenciaként kezeli a Shield-et hanem mint szórakosztató kiegészítő az Android TV-k kihasználásához.

SONY PlayStation 3

Első résztvevőnk egy előző generációs konzol mely 2006-ban indult Blue-Ray lejátszóval és az akkori horribilis kezdeti ár ellenére szép karriert futott be. Közel 2000 játék jelent meg rá ám jelenleg a generáció váltás korszakában sorra kapcsolják le a multis szervereket így a közösségi játékok már érvényüket vesztik ám ettől függetlenül számos olyan játék található erre a platformra mely sok-sokórányi élvezetet tud nyújtani.

(Bővebb információk korábbi cikkünkből ahol a téma: Megéri-e az előző generáció?)
 3 fejlődési ciklust élt meg, FAT, Slim és SuperSlim. Ezek a gépek belső tárhelye 20, 60, 80,120,160, 250 és 500 gigásak lehettek.

 

 

SONY PlayStation 4

Jelenkori generáció egyik nagy harcosa. Szintén 3 verziója a FAT, Slim és PRO. Utóbbi már a komolyabb látványra van kiélezve, ugyanis 4K játékélményt biztosít. A széria újdonságak számít az új kiegészítő a PS VR, ami a kiterjesztett valóság segítségével a játékost beengedi a játék világába.
A PS4 erőssége még a rendeteg exclúzív játékcíme mellett az is adja a pontot, hogy a főmenü elérhető magyar nyelven. Interaktívabb kontroller, melybe touchpad valamint egy kis hangszóró is található és a beépített led fényjelző akár a sötétben is nyújthat segítséget (például megtalálni a papucsomat hajnali 2-kor) További érdekesség, hogy az alap 500GB illetve 1 TB tárhelye külső merevlemezről bővíthető egészen 8 TB-ig mely USB csatlakozón keresztül kapcsolódik gépünkhöz.

 

 

 

 

Microsoft Xbox 360

 A microsoft előző generációs gépe 2005-ben startolt és máig igen nagy népszerűségnek örvend. Gyártását 2016 én végén állították le. Ez idő alatt közel 1300 játék jelent meg rá, mellé pedig kiegészítője a Kinect szenzor mely a mozgásérzékelőként funkcionált, sok szülő kedvencévé vált, hogy megmozgassa gyermekeiket. Emellett a Kinect egy másik előnye a beépített mikrofon ami sok játék esetében hangvezérlős támogatást is nyújt valamint multis játékoknál nem volt szükség külön mikrofonra. Bűvebb információk szintén a régebbi cikkünkből: megéri-e az előző generáció?

Szériái: Xbox 360 FAT, Xbox 360 S, Xbox 360 E

 

Microsoft Xbox One

 Ismét egy mai harcos a legnagyobbak háborújából, ezúttal zöld színekben. 2013 év végén került piacra az első szériás FAT ezúttal Blue-ray olvasóval. A kezdeti fogadtatás ugyan nem volt teljesen örömteli melyhez nagyban hozzájárult az ára valamint kezdeti Windows 10 operációs rendszer hibái és az állando internet szükségessége. Igaz a hibákat korrigálták s mára az egyik legjobban teljesítő multiplatformot támogató eszközzé nőtte ki magát, de akadnak újabb gondok. 2017 év végén ugyanis leállították az Xbox One Kinect illetve az adapter gyártását is. Ezen út első lépése volt ugyanis a család második tagjának egy meglepő lépése. Az Xbox One S (majd később az Xbox One X) nem rendelkezett kinect csatlakozóval, ezzel elengedve a mozgásérzékelés adta előnyt, mit a 360 adott. Viszont hónapról-hónapra egyre több 360-as játék kap Xbox One támogatást így egy része már elérhető az új konzolon is. További érdekesség az utolsó tagról a Project Skorpió néven futó Xbox one X-ről, hogy 4k támogatással és nagyon erős rendszerrel bír.

 

 

 

Nintendo Wii U

Kis hazánkban méltatlanul kevéssé ismert család szintén a Japán piacról. harmadik félként eléggé nagy hátrányból indult 2012-ben ám így is 800 játék jelent meg rá, de 2016-ban leállították gyártását. Érdekessége, hogy a korábbi Nintendo Wii játékokat is lejátsza melyhez 1500 játék készült így eléggé versenyképessé tudta tenni magát. Rengeteg közösségi illetve családbarát játékával leginkább a fiatal korosztályban volt ismertebb és elterjettebb. Sajnos a Wii U megjelenési ára borzalmasan magas volt melyet a controllerként funkcionáló tablet okozott amit sajnos nem sikerült kellően kiaknázni kézikonzoljukhoz a Nintendo 3DS-hez képest. Mellesleg nem volt lehetőség a kézi platformmal interaktálni. De 2017-ben egy év szünet után megtört a jég!

Nintendo Switch

Jó pár év lemaradással (bár egyesek szerint egy új konzolgeneráció első résztvevőjeként) megjelent a Nintendo új csodafegyvere ami kevesebb, mint egy év alatt kiharcolta magának a jogot, hogy a legnagyobbak háborúja harmadik feleként támadhasson.

A nintendo Switch egy olyan hibrid konzol mely megörökölte a Wii U tablet és a 3DS kártyás megoldását. Egyszerre TV és tablet játék, amely igen jó grafikával, stabil képfrissítéssel és elképesztő sebességgel reagál a játékosra. Érzékeny gyroscopejai és alapból 2 játékosra osztható lecsatlakoztatható controllerével pillanatok alatt lehetőség van a többjátékos módra. Bár jelenleg még csak közel 600 cím található meg rá ez a szám hónapról hónapra növekszik. És minden hónapban akad egy AAA kategóriás játék is!

 

Nos! Most, hogy a versenyzőket megismertük ideje az adott körülményeket is megnézni a vásárló szemszögéből! Első és legfontosabb szempont, amire választ kell tudnunk: Mi az az érdeklődési témakör, amivel használni akarjuk a konzolt? Mi az, ami minket érdekel? Milyen lehetőségeket tud nyújtani nekem, amivel kikapcsolódni netán ismerkedni másokkal. Mit akarok a konzollal játékon kívül csinálni? Ilyen és hasonló kérdésekre keresünk válaszokat pontokba szedve a leg gyakoribb kérdésekkel.

Ám sokszor elhangzik még egy kérdés, amit mindenekelőtt tisztázni érdemes, így ez lesz a zéró kérdés:

0. Van egy Xbox one-om de venni szeretnék egy One X-et. Mennek rajta az eddigi meglévő játékok vagy újra meg kell vennem? (Ugyan ez igaz ps4 -> pro történetével)

NEM! Ezek mind egy családba tartoznak! Egy széria és ez a jelen generációt viszi! Nem kell félni, hogy ha újabbat veszek, a játékok se lesznek meg!

 

  1.  Milyen konzol van a baráti illetve ismerősök körében?

Ez az egyik legfontosabb kérdés. Ugyanis ha multizni szeretnénk és leginkább a baráti társasággal hiába veszem meg az „A” konzolt, ha nekik „B” van, mert ettől függetlenül nem tudunk egymással játszani, játékot cserélni.

 

  1. Egyedül akarunk-e elsősorban játszani vagy többen?

Jelenleg egy gonosz marketingfogás miatt egyre több olyan játék van, ami arra ösztönzi a vásárlót, hogy „vegyél meg még egy konzolt meg még egy játékot is, ha játszani akarsz mással” ez többnyire azért van, mert így többen veszik meg a gépet is, a játékot is … vagy netán még a TV-t is. De ez a következő kör lesz. Na, már most Multis címek terén az Xbox One rendelkezik előnnyel másodikként a PS4 és elég csekény számmal a Nintendo Switch. A verekedős, sport és autós játékok többsége mehet 2 játékossal egyszerre itt a címeknek érdemes utánajárni.

 

3.  4k TV-m van! A Látvány érdekel!

Ebben az esetben szűkül a kör. Xbox One X és PS4 Pro az opcionális lehetőség ezt a döntést a többi eldöntése tudja igazán megerősíteni. Emellett az új konzolgeneráció Mircosoft és Sony oldaláról Blue-ray lejátszót alkalmaznak így e filmek lejátszójaként is funkcionálhat.

 

4.  Egyedi címek érdekelnek, ami nincs máshol!

Mivel az Xbox One Windows 10 támogatást élvez így játékainak 98% megtalálható PC-n is emiatt máris kiesett VOLNA ám nagyon sok 360-as játék elérhető, amik PC-n nem. Csak sajnos elenyésző ez a szám.

Ellenben a PS4 és a Nintendo Switch már rendelkezik több olyan címmel, ami miatt megéri befektetni!

 

5. Nem akarom, hogy a gyerek a tv előtt ülljön egész nap!

Itt kiesik a PS4 ugyanis a VR igazság szerint pont belerak a játékba ám a korbesorolása nem véletlenül 16! Erre a korra fejlődik ki a koordinációs és egyensúly érzék, amit történetesen a VR pont becsap.

Lehetőségünk tehát az Xbox 360 Kinecttel vagy a Nintendo Switch esetleg nintendo Wii U!

 

6. A VR Érdekel!

Nincs miről beszélni… PS4! Az már csak részletkérdés, hogy melyiket.

 

7. Gyűjtő vagyok! Egyedit akarok!

Nintendo kézikonzoljai számtalan megjelenéssel rendelkeznek melyek az exclúzív címek sajátosságaival rendelkeznek. Ha viszont a szobros és és egyéb extra tartalmakat keressük, akkor már felkerül a Nintendo kiadások mellé a playStation is mely egyedi cimei miatt rendelkezik töblettel. DE nem mehetünk el amellett sem, hogy a Microsoft újabban ad az egyedibb, limitáltabb controllerekre.

 

8. Családbarát konzol érdekel, amit a gyerek is és felnőtt is élvezhet!

Bátran kijelenthetjük, hogy a leg családbarátabb konzol a Nintendo kezében van. A Wii/ Wii U mellé kiadott egészítők (remote controller) segítségével egy pillanat alatt golfütő, teniszütő, pisztoly, kormány…stb

Nintendo switch továbbá támgat egy szülői mobilos applikációt mely jelzi, ha gyermekünk játszik a géppel, amit akár a munkahelyről is alvó állapotba küldhetünk és jelszóval védhetünk.

 

9. Party konzol érdekel! Mehet a buli, de közben mehet a játék is csak sokan!

A nintendo Switch legnagyobb erőssége amellett, hogy mobilis, nem feltétlen kell mellé a tv, alapból 2 controllerrel rendelkezik és még további 2 controller társítható. Ezek többnyire pár perces köröket tartalmaznak, és nem okoz gondot a távolság, sem mert vezeték nélkül kapcsolódik. Mehet a verseny, sport, verekedős és egyéb arcade játékok a lényeg, hogy a hangulat csoportosan is megmarad.

10. Csendben, sunyiban szeretnék éjszaka is játszani, hogy ne keltsek fel senkit!

Az Xbox one X egyik érdekessége, (ha már a legerősebb címmel illetik) hogy vízhűtéses technológiájának köszönhetően a ventillátorok adta zúgás megszűnt. Így már csak a lemezolvasónak van hangja. Már ha lemezesen szerezzük be a kívánt játékot.

A Nintendo Switch ezt is kiküszöbölte, nincs lemezmeghajtó. A játékok kártyán érkeznek.

 

+1. Mikor lesz a következő Konzol generáció?

A kilencedik konzol generáció előfutárának emlegetik a Nintendo Switch-et és az Xbox one X-et is, ám mégis a nyolcadikhoz tartoznak. Aki követi a fejlődési trendet láthatja, hogy milyen robbanásszerű fejlődésnek indult a videómegjelenítés. 2013-ban még csak kisérleti szakaszban járt a 4k ma már lassan mindennapossá válik, sőt már idén márciustól elérhető (horror pénzekért) 8k tv is (7680x 4320 felbontással). 2018-ban valószínűleg már nem jön több játék az előző generációra (PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U) Az újabbakról pedig piacelemzők szerint nem lesz 8-10 éves várakozási idő. Most, itt a félidőnél tartunk, egyelőre nem számítunk új generációra. Számítások szerint leghamarabb 2020 közepén (de az is lehet, hogy idén nyáron) jelenthetik be, hogy már folynak a munkálatok és 2022 körül jöhet a PS 5  és az Xbox 2. PC vonalon már érezhető, hogy a fizikai lemezeket kívánják megszüntetni. Tényleg meg fognak szűnni a fizikai gombok? Netán vezeték nélküli csatlakozás lesz a jövőben? Talán ez el fog jutni a konzolokhoz is? Vagy jönnek a Nintendo féle kártyák? Majd kiderül, ha odaértünk.

Reméljük sikerült segítenünk a döntésben. Látogassatok el Budapesti vagy Nyíregyházi üzletünkbe ahol további kérdéseitekre kollegáink örömmel adnak választ.

Szólj hozzá!

További bejegyzések